Categorieën
Breien Haken Handwerken Museum/tentoonstelling

Thee bij Tante Zoet

Op theevisite bij Tante Zoet en de presentatie over Het geriefgoed van Tante Zoet.

20190209_thee-bij-tante-zoet_ajdbGisteren was ik op theevisite bij Tante Zoet. Nou ja, niet écht bij tante Zoet maar bij Jeanet Jaffari van Blij dat ik brei, in haar handwerkwinkel in Arnemuiden. Jeanet organiseert regelmatig handwerk-bijeenkomsten en ik kom er graag! Dit keer had de bijeenkomst een bijzonder thema: Zeeuws handwerk van vroeger!

Jeanet werkt al een hele tijd samen met Anja Geldof en Stefanie Huibregtse, dames die hun passie voor handwerken delen. Anja en Stefanie deden onderzoek naar Zeeuwse vissertruien en schreven daar een boek over, Truien bij de vleet. Het begin van een vruchtbare samenwerking :-) Als je meer wilt weten over de activiteiten van de dames, kijk dan eens op de pagina Zeeuwse visserstruien!

week_44_AnnemariedeBoerIk ben al een paar maanden aan het breien aan  het laatste project van Anja en Stefanie. Natuurlijk kocht ik het materiaal, Scheepjes Softfun, bij Jeanet in de winkel. Wist je dat ze ook een hele mooie webshop heeft?! Kijk hier dan maar eens!

Maar goed, terug naar de theevisite. Ik nam natuurlijk ook mijn camera mee. En dat was maar goed ook… Twee verschillende dames brachten oude avonddoekjes mee, precies dezelfde doekjes. Er was al geprobeerd om het patroon van deze oude doekjes na te maken, tot nu toe zonder succes. Maar een van de dames had het patroon, en beter nog, thuis ook de originele Libelle uit 1951 waar het patroon in staat! Het was zo gaaf om die ontmoeting te kunnen fotograferen :-) 

Na de thee was het tijd voor de presentatie van Anja en Stefanie over Het geriefgoed van tante Zoet. Er was al veel aandacht voor geweest in de lokale pers, dus de zaal in het Oudheidkundig Museum in Arnemuiden zat helemaal vol!

Anja en Stefanie wisten hun publiek te boeien met hun kleurrijke verhaal over vroeger, nu en de toekomst. Ik heb genoten van de uitleg die ze gaven over het Zeeuwse handwerk en de voorbeelden die ze lieten zien.

Inspirerend om te zien hoe prachtig sommige stukken in elkaar zitten en hoeveel aandacht en zorg er gegeven werd aan de pronkstukken van de trotse Zeeuwse vrouwen van toen. En ik ben zo blij met Anja, Stefanie, Jeanet en al hun hulptroepen – zij zorgen ervoor dat ik nu, in 2019, kan werken aan patronen van toen zoals labedissen, avonddoekjes en varianten zoals Het beddengoed van Tante Zoet! Dank je wel, dames!

Wil je meer foto’s zien van gisteren? Bekijk dan mijn fotoreportage :-)

4 reacties op “Thee bij Tante Zoet”

Ik weet natuurlijk niet hoe ver je moet reizen maar dit soort bijeenkomsten zijn zeker de moeite waard ;-) In juni is het volgende brei- en haakfestival weer gepland – het zou leuk zijn om je daar te ontmoeten!

Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.