Categorieën
Museum/tentoonstelling Patroontekenen

Mart Visser

Een dagje Amsterdam met dit keer een bezoek aan de expositie van Mart Visser, het Tassenmuseum en de Albert Cuyp.

“Beyond Context”

Met deze expositie viert couturier Mart Visser zijn 25 jarige jubileum in het ontwerpersvak en zijn 50e collectie. Samen met Daniëlle en Yvonne (van de ENSAID opleiding) ging ik er heen. Wauw. Wat een rijkdom aan materialen, wat een creativiteit, wat een schoonheid.

De tijdelijke expositie is ondergebracht in een monumentaal pand aan de Heerengracht in Amsterdam. Een van de ruimtes was helemaal bedenkt met schetsen van Mart Visser. Gaaf om te zien hoe hij op een Heineken notitieblaadje zijn ideeën vastlegt en een nieuw ontwerp in een paar lijnen duidelijk maakt.

Heel bijzonder om de prachtige ontwerpen te zien in een ruwe omgeving zoals deze ruimte zonder plafonds en met een onafgewerkte betonnen vloer. Wat een contrasten.

20171111_AdB_Mart Visser Amsterdam_22

Zo veel verschillende materialen, stijlen, details. Het was heerlijk om daar rond te lopen en te genieten van al dat moois. Nu ik zelf de opleiding patroontekenen volg, merk ik dat ik anders kijk naar kleding. Hoe zit het in elkaar, welke technieken zijn gebruikt en hoe werkt een ontwerp. Wat dat betreft was het zien van zo veel verschillende stukken erg leerzaam! Maar ook het zien van allerlei combinaties van materialen was erg inspirerend.

De expositie was een combinatie van mode en kunst. Ik ben niet zo’n kunstkenner of liefhebber, dus daar heb ik geen foto’s van gemaakt. Het zal mijn nuchtere inslag wel zijn, maar een stuk zwartgeblakerd drijfhout met een paar roestige spijkers erin op een marmeren sokkel – ook al was ik miljonair dan ging ik daar geen geld aan uitgeven ;-) Ik begrijp het gewoon niet… Maar goed, ieder zijn ding! Ik heb dan wel weer respect voor mensen die hun ding doen :-)

Oh en nog een mooi detail over de expositie: Mart Visser schenkt een deel van de verkoopopbrengst van de popup-store aan het Prinses Máxima Centrum, het kinderkankercentrum in Utrecht. Ook daarvoor heb ik respect.

Tassenmuseum Hendrikje

Na de expositie van Visser gingen we naar het Tassenmuseum Hendrikje, ook aan de Heerengracht. Op drie verdiepingen van een prachtig grachtenpand kun je de geschiedenis van de tas vanaf de Middeleeuwen bekijken. Van een functionele buidel tot rijkelijk bewerkte kunstwerken, met heel veel informatie over de gebruiken door de tijd heen. Ook hier merkte ik dat ik anders keek. Ik heb heel veel respect voor het priegelige kralenwerk, de miniatuurstiksels, de gebruikte leer- en stofsoorten en andere materialen en de creativiteit van de ontwerpers en makers.

De Albert Cuyp

Tja, en als je dan toch in Amsterdam bent, dan ook nog maar even over de Albert Cuyp. We bezochten een aantal stoffenkramen en -winkels en kwamen tot de conclusie dat het in Zeeland dan toch maar behelpen is qua assortiment ;-) Van stoffen van een paar euro de meter tot prachtige materialen met een bijbehorend indrukwekkend prijskaartje, op de Albert Cuyp vind je het allemaal.

 

20171111_AdB_Mart Visser Amsterdam_40

Het was een lange dag vol indrukken, een leuke dag! De treinreis, zeker op de terugweg, verliep vlot en we kwamen precies op schema aan in Goes. Mede dankzij een hele aardige NS conducteur die ons uit de brand hielp toen onze OV kaarten niet geschikt bleken om de toeslag voor de snelle treinverbinding af te rekenen. Top service! Dat mag ook wel eens gezegd worden :-)

LINKS
Mart Visser – Beyond Context
Tassenmuseum Hendrikje
Albert Cuyp markt

Één reactie op “Mart Visser”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.