Categorieën
Naaien Workshop

Workshop cirkelliniaal

Om mijn naaimachine beter te leren kennen, volgde ik een workshop werken met de cirkelliniaal van Bernina. Een goede besteding van mijn vrije zaterdag :)

Mijn naaimachine is heel veelzijdig en ik ben al sinds de aanschaf bezig om alle mogelijkheden te ontdekken. Super leuk! De Naaispecialist, waar ik ‘m kocht, organiseert regelmatig workshops en ik schreef me in voor een workshop met de cirkelliniaal. Wát een handig en leuk ding… Je kunt er perfect ronde stiksels mee maken en dat is in combinatie met het uitgebreide assortiment aan siersteken heel erg leuk.

Astrid, de Naaispecialist, had lappen voorbereid van zwarte jeansstof met aan de binnenkant een vrolijk katoentje. Versteviging ertussen, gelockt met een leuk kleurig stiksel. We begonnen met het aftekenen van de naadtoeslagen en omslagen en daarna kon het echte werk beginnen.

20171104_AdB_workshop cirkellineaal_01Je schroeft de cirkel liniaal vast in het daarvoor bestemde gat zodat het goed stevig vast zit. Daarna prik je de stof vast op de prikker (op de foto beschermd met een dopje, want scherp). Het punt waar je prikt wordt het middelpunt van de cirkel. Die punt kun je van links naar rechts bewegen over het liniaal, zodat je cirkels kunt maken met verschillende diameters.

Ik koos voor een blauw/turquoise stof en bijpassend garen, en ging aan de slag. Eerst een proeflapje om te zien wat de steken doen op deze stof, en daarna cirkels maken. Wat een feest, je kunt de machine zelf laten aanhechten en dan op de startknop drukken zodat je niet de hele tijd met je voet op het pedaal hoeft te trappen. Tegen het einde van de cirkel neem je de bediening weer over met het pedaal zodat je eventueel nog aanpassingen kunt doen in de steekdichtheid om het patroon goed aan te laten sluiten. Man, wat leuk!

Met dezelfde stof als de voering maakte ik een applicatie, die ik afwerkte met de speciale steek precies op het randje. Als die rand afgewerkt is knip je de stof langs het stiksel weg en voila, een applicatie :) Daarna nog een paar (halve) cirkels er omheen, de variaties zijn eindeloos.

Hieronder nog wat foto’s van mijn eindresultaat. Nog niet perfect, maar ik ben er erg tevreden over. Het is heel leuk om te doen en ik zie allerlei mogelijkheden: tassen, sierstiksels op sweaters, een laptop hoes met een bijpassend telefoonhoesje…

De onderkant van het tasje

Astrid, bedankt voor de leuke en erg leerzame workshop! Ik kom graag nog een keer terug om meer te leren :-)

Links
De Naaispecialist Zeeland
Bernina Cirkelborduurapparaat
Bernina blogpost Cirkelapparaat

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.