Categorieën
Creatief Museum/tentoonstelling

Textielmuseum Tilburg

Het Textielmuseum in Tilburg is een veelzijdig en interessant museum voor creatievelingen!

Die verbinding tussen toen en nu zie je al als je aan komt lopen. Het textielmuseum zit sinds 1986 op deze locatie, een Rijksmonument.
De eerste tentoonstelling die we bekeken, was die van de Wollendekenfabriek. Het gebouw, het licht, alle machines en de wol – je stapt echt zo het begin van de vorige eeuw binnen. Je loopt langs het hele proces vanaf de balen ruwe wol tot de geproduceerde dekens. Fascinerend om te zien hoe ze in die tijd zulke slimme productiemethodes bedachten om het zware handwerk van de oude tijden makkelijker te maken.

Achterin de wollendekenfabriek vonden we een hoek over linten weven. Een kleurrijk en nostalgisch geheel!

Het TextielLab is een aparte hal in het museumgebouw, waar vakmensen, studenten en kunstenaars samen allerlei unieke stukken produceren. Ik vond het mooi om na de historische productielijn van wollen dekens door te lopen in het TextielLab. Moderne weef-, brei- en borduurmachines, computers, stoffen en garens. Een hele andere wereld.

 

Helemaal enthousiast werd ik van de professionele zestien-naalds borduurmachines… Wat je daar allemaal voor moois mee kan maken! Maar ja, dan moeten we eerst verhuizen en de staatsloterij winnen. Of andersom :-)

 

De oude stoommachine waarmee vroeger de fabriek werd aangedreven… Een mooi contrast tussen oude en nieuwe techniek. 

 

De tentoonstelling Kleur en Abstractie| Generaties in dialoog vond ik erg leuk om te zien. Zoveel materialen en kleuren, verschillende technieken – erg inspirerend.

20190102_AdB_Textielmuseum_Tilburg_040

De Cultural Threads tentoonstelling was ook erg mooi om te zien… Wat een vakmanschap!

IMG_20190102_124925

 

Het meeste heb ik genoten van de collectie weefgetouwen. Mijn moeder had er vroeger eentje in ons ouderlijk huis. Toen kon ik me alleen maar afvragen waarom dat ding de hele zolderkamer in beslag nam… en ik daar dus niet mijn kamer van mocht maken ;-) Nu kijk ik terug op mooie herinneringen aan de huisvlijt van mijn moeder – ik heb de creatieve genen duidelijk niet van een vreemde. Ze spon de wol zelf en maakte op haar weefgetouw prachtige stoffen die ze verwerkte in poncho’s,  jassen en tafelkleden. Mijn vader was er ook druk mee, met die wol en dat weefgetouw. Hij maakte zelf een schietspoel zodat het weven veel makkelijker ging! Maar daarover later meer, in een volgende blogpost.

Eerst de foto’s van de prachtige (damast) weefgetouwen in het Textielmuseum!

IMG_20190102_153059

20190102_AdB_Textielmuseum_Tilburg_065

20190102_AdB_Textielmuseum_Tilburg_060

Als laatste bezochten we het panorama dek met de tentoonstelling KunstKameradenYOU!

IMG_20190102_155400

Een goed bestede dag daar in Tilburg. Het museum is absoluut een aanrader als je bijvoorbeeld iets met stof, kleur, garen, historie, cultuur of creativiteit hebt ;)

Als afsluiting nog een kort filmpje van ons bezoek aan het museum: 

En hier kun je alle foto’s vinden die ik gemaakt heb in het museum. 

Tips of aanbevelingen voor soortgelijke musea of tentoonstellingen zijn van harte welkom, dan kunnen we ons volgende uitje gaan plannen!

LINKS
Textielmuseum Tilburg
TextielLab
Blogpost van Margriet

 

2 reacties op “Textielmuseum Tilburg”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.