Categorieën
Modevakschool

Modinette examen

14 juni 2019, de landelijke examendag van ENSAID Modevakscholen. Hoera! Ik haalde mijn Modinette diploma!

Na maanden van voorbereiding was het dan eindelijk zo ver: 14 juni 2019. De landelijke examendag van ENSAID Modevakscholen. Samen met vijf andere leerlingen van onze modevakschool Carien ging ik de uitdaging aan. Twee Modinettes, twee Costumières en een Handwerkontwerpster.

Ook al hadden de Costumières en de Handwerkontwerpster al eerder examen gedaan, het was voor alle vijf spannend. En voor docente Carien ook!

Voor mij was het de eerste keer. Geen idee wat me te wachten stond… Nou ja, ik heb natuurlijk vaak geluisterd naar de verhalen van andere leerlingen. Carien vertelt natuurlijk ook vaak over het examen, de eisen, waar je op moet letten, wat belangrijk is. Ontelbare oefeningen in patroontekenen, veel stofleggingen en vlieseline modellen maken. Dus je weet wel wat je kunt verwachten. Maar toch. Spannend.

Klokslag half tien starten. De eerste blik op het examenformulier gaf me wel moed. Oh, dat ziet er bekend uit. Een jurk om te tekenen, een colbert met revers als vlieseline model en een kinderjurkje voor de stoflegging. Dat is te doen.

Voor de patroontekening kregen we een uur en ik had ruim voldoende tijd. Ik heb de tekening zelfs nog in inkt gezet, tot verbazing van de surveillant die mijn werk op kwam halen. Of ik tijd over had, want ze zag niet veel tekeningen in inkt. Oh jee, ik dacht meteen dat ik misschien iets belangrijks vergeten was!

Daarna aan de slag met het vlieseline model. Je tekent dan eerst het patroon, dat neem je over op patroontekenpapier en vervolgens maak je het van een hele dunne vezelachtige stof: vlieseline L11. Op 1/4 schaal. De revers van zo’n colbertje zijn dan ineens heel pietepeuterig :-) Je krijgt van half 11 tot twee uur de tijd voor zo’n opdracht. Tijd voor een lunchpauze is er niet… best spartaans! Maar het was best lekker om zo gefocust te kunnen werken. Af en toe was ik wel even afgeleid door geluiden of gerommel om me heen, maar dat viel gelukkig mee. Helemaal af was m’n colbertje niet. Er zaten best veel details in. De onderdelen die ik niet af kreeg heb ik erop gespeld bij het inleveren.

Als laatste de stoflegging. Daar hadden we van twee uur tot half vijf voor en om half vier was ik klaar. Nu al?! Zeker weten? Nog een keer goed controleren en inleveren maar…

En dan begint het lange wachten. Eerst op de andere leerlingen van onze groep. Spannend. Elkaar vertellen over de opdrachten, even stoom afblazen. Twijfels over of het wel goed genoeg zou zijn. Oooooh, ik heb daar een fout mee gemaakt en dit was denk ik ook niet goed en dat ben ik vergeten…
Maar het was ook heel gezellig :-) We hadden zelfs twee supporters bij ons! Leerlingen van een andere groep die geen examen deden maar meegingen als chauffeur en er een leuk dagje Den Bosch van hadden gemaakt. Iets met Bossche bollen :-) Ik ben benieuwd hoe die er aan toe waren, want het was me daar warm gisteren!

Tegen zessen kwam dan het verlossende woord. Geslaagd. Wauw! Wat een fijn gevoel. Al het harde werk was niet voor niets! Wat een prachtige cijferlijst.

Nou, daar ben ik trots op!

Carien, bedankt voor alle lessen, je enthousiasme en motiverende woorden. Dankzij jou heb ik zo ontzettend veel geleerd zodat ik dit examen haalde :-) En Danielle, dank je wel dat je me meegenomen hebt naar Modevakschool Carien :-)

En nu? We hebben nog twee lessen voor de zomervakantie… dinsdag krijg ik de boeken voor Costumière en Handwerkontwerpster. Dan kan ik in de zomer alvast beginnen met wat handwerkjes :-) En dan na de vakantie weer aan de slag met de voorbereidingen voor het volgende examen!

LINKS

ENSAID Modevakscholen
Modevakschool Carien

Van de website van Modevakschool Carien :-)
PZC 28 juni 2019

4 reacties op “Modinette examen”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.