Categorieën
Breien Handwerken

Ikat sjaal

In november 2019 volgde ik samen met mijn moeder een workshop dubbel breien. Een prachtige techniek waarmee je tegelijkertijd de voor- én achterkant van een project breit. Christel Smallegange van ChrizKnitz gaf deze workshop bij Blij dat ik brei. Christel is heel erg goed in het uitleggen van nieuwe technieken en ik houd ervan om nieuwe technieken aan te leren dus dat komt goed uit.

Blij dat ik brei

Het garen voor dit project kocht ik bij Jeanet Jaffari van Blij dat ik brei in Arnemuiden. Het is garen van Scheepjes en het heet Our Tribe. Heerlijk zacht!

Proeflapje om te oefenen

Bij dit project begon ik met het maken van een proeflapje… dat doe ik niet vaak maar het was toch we handig om de techniek nog even te oefenen voordat ik aan het echte werk begon.

Vanaf november 2019 breide ik af en toe aan de sjaal. Maar toen kochten we ons nieuwe huis en was er een hele hoop te doen en bleef er weinig tijd over om te handwerken… De mooie Ikat sjaal belandde in de kast.

Half afgemaakt in de kast

Sinds we hier wonen heb ik wat minder tijd om te handwerken. Het huis, de verzorging van de alpaca’s, honden, katten kippen – het is allemaal super leuk maar kost wel wat meer tijd. Het is dus soms wel zoeken naar een nieuwe balans – want handwerken is echt mijn ontspanning. De wol van de alpaca’s ligt klaar om te spinnen en er dan mee te gaan breien. Mijn plan is om omslagdoeken te gaan maken en die dan te verkopen. Zo kan ik andere mensen blij maken met eerlijke producten gemaakt van de wol van onze lieve alpaca’s. Maar ik had bedacht dat ik eerst eens alle half afgemaakte projecten zou afmaken en nu was het tijd voor de Ikat sjaal. Eerlijk is eerlijk, ik had ‘m al een paar keer in mijn handen, maar – hoe zat het ook al weer. November 2019 is al een tijdje geleden ;-) Het was wel weer even goed nadenken maar met het boekje van de workshop en de uitgebreide beschrijving van de Ikat sjaal van Christel lukte het goed om de draad weer op te pakken ;-) Echt een aanrader trouwens, die workshops van Christel. Ik hoop toch zo dat we dat binnen niet al te lange tijd weer kunnen gaan doen: samen handwerken! Ik mis je zo, Jeanet!!

Affjn, de afgelopen weken breide ik elke avond een paar toeren aan de Ikat sjaal. En nu issie klaar!

Mazend afkanten

Het was nog even pielen om het mazend afkanten onder de knie te krijgen. Ze noemen dat ook wel de kitchener stitch. Het lukt me nog niet goed om de spanning overal gelijk te krijgen. Dat zie je aan de iets golvende bovenkant. Nou ja, voor een eerste project met deze techniek ben ik best tevreden ;-)

Rare maat

Maar… ergens is er iets niet goed gegaan… en ik weet niet goed waar. Het voorbeeld van Christel was 175 cm x 34cm en de mijne is (nog niet gewassen/geblokt) 102 x 43. Ik ben dus geëindigd met een rare maat sjaal. Dat proeflapje om de techniek nog een keer te oefenen was leuk, maar ik had beter ook nog een proeflapje kunnen maken om de draad/naalddikte te testen ;-)

Update: dit is dus echt weer iets voor mij. Ik had een deel van het patroon moeten herhalen tot ik een totaal van vier ruiten zou hebben en ik heb er maar twee 😂 dan zou mijn sjaal dus 2 meter lang zijn… Ik ga eens even kijken hoe veel gaten ik nog heb… Dank je wel Christel voor de uitleg!

Blocken

De sjaal zal dus nu gewassen en geblokt moeten worden maar daarmee ga ik natuurlijk nooit de maten uit het voorbeeld mee halen. Op zich niet erg, het is een fijne doek om over mijn schouders te leggen als ik zit te (hand)werken. Heerlijk warm en zacht. Dat blocken is nog wel een dingetje. Dat is bij mij nog nooit echt goed gelukt. Meestal eindig ik met een werk met allerlei rare punten. Misschien moet ik daar nog eens voor op les bij Jeanet :-)

Blogpost over de workshop Dubbel Breien
Blij dat ik brei BLOG
Blij dat ik brei WEBSHOP
ChrizKnitz BLOG
ChrizKnitz Ikat patroon
Alpaca’s van deCalishoek

Één reactie op “Ikat sjaal”

Geweldig!!! Mijn complimenten! En dankjewel voor al die lovende woorden, ik bloos ervan. Ik mis ook het samen handwerken en het geven van workshops….

Over de rare maat: heb je telpatronen 2 en 3 in totaal 3x gebreid? Volgens mij niet. Dat verklaart die korte lengte! 😉

Lieve groetjes,
Christel

Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.