Categorieën
Haken Handwerken

DIY Garenschaal

Yarn bowls oftewel garenschalen vind je op internet in alle soorten en maten. Een tijdje terug zag ik op het blog A Creative Being een  houten garenschaal en ik vroeg m’n Lief of hij zoiets ook kon maken. Dat kon… maar dan moesten we wel naar IKEA. He, vervelend nou ;-) In deze post een stap-voor-stap beschrijving van het maken van een garenschaal. 

google_afbeeldingen

Houten schalen zou je zelf kunnen maken, als je een houtdraaibank hebt. Die hebben we niet, dus moesten we op zoek naar een alternatief. Bij IKEA kochten we een houten schaal, de Blanda Matt. Deze schaal is gemaakt van bamboe en m’n Lief dacht dat hij deze wel zou kunnen bewerken zonder dat ie zou versplinteren. En dat lukte… Hij maakte de schaal én de foto’s voor de stap-voor-stap beschrijving.

Wil jij ook zo’n mooie DIY garenschaal? Dat kan! De benodigdheden: een geschikte schaal, een stukje papier en een potlood of pen, schilderstape, een gatenboor, een figuur- of decoupeerzaag, schuurpapier en onderhoudsolie voor hout. En een beetje handigheid ;-)

20141031_haakschaal_01
Maak een papieren malletje van hoe het gat er uit moest gaan zien. Met een krul naar het gat toe, zodat het garen goed blijft zitten als je er aan trekt. Plak schilderstape op de plaats waar het gat moet komen en neem daar de vorm van het malletje op over.

20141031_haakschaal_03
M
et een gatenboor, 18 mm in dit geval, maak je een mooi rond gat in de schaal.

20141031_haakschaal_04
Bij het afwerken straks komt het helemaal goed met de splintertjes ;-)

20141031_haakschaal_05
V
ervolgens zaag je met een figuurzaag of een decoupeerzaag de kringel naar het gat toe. Maak de opening van boven iets wijder zodat je het garen er makkelijk in kunt doen.

20141031_haakschaal_06
De ruwe oppervlakken en randjes goed afschuren met schuurpapier. Maak het mooi glad want anders blijft straks je garen hangen aan de hapertjes.

20141031_haakschaal_08
Werk het geschuurde hout af met houtolie, in dit geval SKYDD van IKEA. Dit is onderhoudsolie voor keukengerei zoals snijplanken. Geurloos, da’s handig want anders gaat je garen stinken ;-)

20141031_haakschaal_09
Klaar!

Het is niet alleen handig in gebruik, zeker als je een paar viervoeters hebt zoals wij. Nooit meer bolletjes wol die er vandoor gaan of haren aan je garen. En het staat ook nog eens gezellig en decoratief op de kast :-)

20141025_CALweek4

4 reacties op “DIY Garenschaal”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.