Kaarsen maken

De Kaarsenvriend

Afgelopen week deed ik via de PV van mijn werk mee aan een workshop kaarsen maken bij kaarsenmakerij De Kaarsenvriend in Goes. Dat is een ambachtelijke kaarsenmakerij waar vrijwilligers van zuivere grondstoffen de prachtigste kaarsen maken. De opbrengst gaat naar een goed doel: de twee kinderhuizen in Soroti Oeganda, opgezet door Els van Teylingen.

In mei was ik ook al eens te gast bij De Kaarsenvriend. Collega Liselotte is vrijwilliger bij de kaarsenmakerij en zij maakte het PV bestuur enthousiast voor een workshop kaarsen maken. Toen maakten we een snijkaarsen en dompelkaarsen. Nu, zo vlak voor de feestelijke decembermaand, maakten we een sfeerlichtje en… een kerstboom!

20141119_kaarsenmaken-8
Mijn eindresultaat!

Het kerstboompje was – voor mij in elk geval – wat minder eenvoudig ;-) Een puntige basiskaars wordt warm gemaakt en dan is de bedoeling om er met de hand paraffine korrels tegenaan te drukken zodat een boom-effect ontstaat. Daarna dompel je de kerstboom in een kleurbad… groen natuurlijk! Maar ook de grijze van een van de andere deelnemers zag er erg mooi uit. De laatste handeling is het aanbrengen van de sneeuwlaag. Grappig om te zien hoe het marmereffect ontstaat terwijl de kaars afkoelt.

20141119_kaarsenmaken-7
Met wat hulp van de vrijwilligers is het me uiteindelijk gelukt!

20141119_kaarsenmaken-6

Het was een gezellige avond bij De Kaarsenvriend en ik ben erg blij met het eindresultaat. Natuurlijk heb ik ook nog een paar mooie kaarsen gekocht; gekleurde tafelkaarsen en een lichtje in een glas, gedecoreerd met een Zeeuwse knop.

Wil je zelf ook van die mooie kaarsen kopen of eens met eigen ogen zien hoe dat nou gaat, kaarsen maken? Iedere woensdagavond van 19.30 tot 21.30 uur ben je welkom in de kaarsenmakerij aan de Fluitekruidstraat 100 te Goes. Dan zijn er altijd een aantal vrijwilligers aanwezig die het ambacht van kaarsenmaken demonstreren. Op zaterdag 29 november staat De Kaarsenvriend op de Kadomarkt ‘Markt van Hoop’ in Goes – meer info op de Facebook pagina van deze goede doelenmarkt. En op zaterdag 13 december is De Kaarsenvriend speciaal voor de kerstdagen geopend!