Categorieën
Breien Workshop

Dubbel breien

“Dubbel breien….eh…. 2 truien tegelijk, met z’n tweeën 1 trui of een trui en een broek tegelijk?” Mijn nicht vroeg zich af waar deze workshop over ging :-) Dat leg ik graag uit…

Een workshop van Blij dat ik brei

door Christel Smallegange

“Dubbel breien….eh…. 2 truien tegelijk, met z’n tweeën 1 trui of een trui en een broek tegelijk?” Mijn nicht vroeg zich af waar deze workshop over ging :-)

Een trui en een broek tegelijk, nou dat is het dus niet. Ik vraag me trouwens af wie er tegenwoordig nog gebreide broeken draagt ;-)

Dubbel breien, double knitting in het Engels, is een techniek waarmee je tegelijkertijd de voor- en achterkant van een project breit. Christel Smallegange van ChrizKnitz gaf deze workshop bij Blij dat ik brei. Ik was al een tijdje benieuwd naar deze techniek want het geeft prachtige resultaten. Zeker als je met twee contrasterende kleuren werkt!

Christel breide deze prachtige zeemeeuwen omslagdoek! Ik was er weg van, maar ik geloof dat dit nog wat te hoog gegrepen is voor mij… Dat, én het patroon is alleen in het Deens verkrijgbaar op dit moment. En daar ben ik niet zo goed in hahaha…

Dus eerst… de workshop! Voorzien van een hele duidelijke uitleg van Christel én een prachtig workshop boekje gingen we aan de slag met de twee kleuren garen. Het viel nog niet mee om de nieuwe technieken onder de knie te krijgen. De ‘invisible cast-on’ oftewel ‘onzichtbaar opzetten’ bleek al een uitdaging op zich. Toch, als je de slag eenmaal te pakken hebt gaat het goed en het geeft een prachtige afwerking aan je werkstuk.

Na de opzet oefenden we de techniek van het dubbel breien inclusief hele mooie kantsteken en het wisselen van garen om de patroontjes in te breien. Christel gaf ook nog uitleg over meerderen en minderen en het afhechten van het project met de Kitchener Stitch. Alles staat heel duidelijk uitgelegd in het workshop boekje. Chapeau, Christel!

Zoals altijd was het niet alleen leerzaam maar ook erg gezellig in het atelier in Arnemuiden. Jeanet van Blij dat ik brei zorgt altijd heel erg goed voor haar gasten! Koffie, thee en heerlijke cake en pepernoten op tafel, mjam!

Thuis heb ik verder geoefend met de techniek. Het is nog niet zo eenvoudig om de nieuwe ‘bewegingen’ te maken maar volgens Christel werk je aan je spiergeheugen door veel te oefenen en dan gaat het steeds makkelijker.

Na afloop van de workshop kocht ik het Ikat patroon van ChrizKnitz en prachtig zacht garen, Scheepjes Our Tribe. Ik maak nu een proeflapje met het patroontje uit het workshop boekje om te oefenen!

Vandaag maar lekker verder prutsen met mijn nieuwe garen, hopelijk lukt het me om de techniek snel onder de knie te hebben want dan kan ik aan de Ikat shawl beginnen :-) De kantsteken vind ik nog wel het lastigste. Als je dat niet goed doet dan krijg je geen verbinding tussen je voor- en achterkant en op de een of andere manier gaat dat nog wel eens fout. Hopelijk maakt Christel nog eens een filmpje daarvan ;-)

Bedankt Jeanet en Christel voor het organiseren van deze gave workshop!

| L I N K S |

Google fotoalbum: Workshop dubbel breien
Blij dat ik brei BLOG
Blij dat ik brei WEBSHOP
ChrizKnitz BLOG
ChrizKnitz Ikat patroon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.