Categorieën
Spinnen

Schaapjes

Schaapje, schaapje,

heb je witte wol?

Ja baas, ja baas,

twee zakken vol!

Achter ons nieuwe huis staan schaapjes in de wei. Schapen en lammetjes om precies te zijn. Die schaapjes zijn pas geschoren en de eigenaar van de schaapjes had geen plannen met de wol. Nou, daar weten wij wel raad mee :-)

Toen we gisteren even op bezoek waren in ons nieuwe huis, stonden daar twee grote zakken vol wol. Nou, niet alleen wol. De vachten waren na het scheren direct in de zakken gestopt mét alles wat er aan hing ;-) Gelukkig was mijn moeder bereid om te komen helpen om de vachten uit te zoeken!

We haalden de wol uit de grote plastic zakken. De korte en vervuilde stukken haalden we eruit. Wat overbleef was een hele hoop prachtige witte schapenwol. Die hebben we, in plastic zakken, opgeborgen in verhuisdozen. Toevallig hadden we er daar een paar van staan ;-)

Het afval verdween in de groene container. Je kunt daar een hoop mee doen, gebruiken onder de wortels van planten bijvoorbeeld. Aardbeienplanten schijnen het er heel goed op te doen, de wol helpt om het vocht rond de wortels vast te houden en wordt langzaam verteerd als voeding voor de planten. Uitgespreid onder planten in de tuin werkt de wol ook tegen slakken. Maar goed, om nou die vieze poepwol te gaan bewaren en verhuizen is wel een beetje een gedoe… Dus, in de groene bak ermee. Er komen vast wel meer vachten!

Joost labelde de dozen, ik zag er eentje met Bertha IV :-) Ma nam een mooi stukje vacht mee naar huis om te spinnen, en ik hield ook een mooi stuk apart. Eens kijken hoe dat gaat met kaarden en spinnen. Nou dat ging als een trein. Even kaarden, prachtige rolags* gemaakt en het spinnen ging vrij gemakkelijk.

A rolag (Scottish Gaelic: roileag) is a roll of fibre generally used to spin woollen yarn. A rolag is created by first carding the fibre, using handcards, and then by gently rolling the fibre off the cards. If properly prepared, a rolag will be uniform in width, distributing the fibres evenly. The word derives from the Scottish Gaelic word for a small roll.[1]

Bron: Wikipedia

De komende tijd wordt het een beetje druk, maar daarna… ik zie mezelf al helemaal zitten, spinnen in die schitterende tuin of in de winter bij de kachel… Een fijn vooruitzicht!

Één reactie op “Schaapjes”

Heb een paar zakken geschoren ongewassen schapenwol gekocht , ik was en droog het en is redelijk schoon geworden maar zit nog wel heel veel gras/hooi in , is dat een probleem als ik het gebruik als kussenvulling en bij vilten ? Kan ik de wol in plastic zakken of beter in een sloop bewaren ? Alvast bedankt ! Leuke site overigens !

Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.